Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Мозаична къдравост по ягодата

Вирусът на болестта Мозаична къдравост по ягодата (Strawberry mottle virus) не е добре проучен, но се предполага, че представлява комплекс от разнообразни щамове. Болестта има широко разпространение и се среща във всички райони на отглеждане на културата.

Външните признаци варират силно в зависимост от чувствителността на сортовете. Най-често се наблюдава леко просветляване на жилките или образуване на малки хлоротични петна върху листните петури. Вследствие неравномерното нарастване в хлоротичните и нормално оцветените зони листата се деформират. Жизнеността на растенията е редуцирана, а стъблата често пролиферират. При остро развитие на болестта се наблюдава накъдряне или некроза на листата. Много сортове са безсимптомни носители на болестта, но дори и тогава добивите намаляват от 25 до 30%.

В насажденията причинителят на болестта се разпространява чрез листни въшки, сред които най-голямо значение имат бялата ягодова листна въшка (Pentatrchopus fragaefolii) и листната въшка (Myzus fragariae). На големи разстояния патогенът се разнася чрез посадъчен материал.

Максимална плътност на листните въшки се наблюдава в периодите май-юни и октомври-ноември, които съвпадат с най-силните прояви на болестта. Ниските зимни температури са в състояние да редуцират плътността на векторите, а оттам и развитието на болестта.

 

КОНТРОЛ

 

Успешно ограничаване на появата на  мозаична къдравост по ягодата може да се постигне чрез производство на здрав посадъчен материал. Най-ефективен е методът на термотерапията. Използването на тъканни култури не винаги има положителен ефект върху проявите на болестта. В производствените и особено в маточните насаждения трябва да се провежда борба срещу векторите (преносителите) посредством подходящи инсектициди.

Високо чувствителни към мозаична къдравост са ягодовите сортове Мадам Муто, Рюгенс, Покахонтас и други. Известна толерантност е отбелязана в сорта Зенга Зенгана.

 

  |  Views: 580  |  Прочетено във Вестник за градината