Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Мимоза (Срамежлива мимоза)

Mimosa pudica

Мимоза (Срамежлива мимоза)

Родът Мимоза включва около 450 вида, от които най-разпространена е срамежливата мимоза (Mimosa pudica). Растението произхожда от субтропическите гори на Южна Америка. В родната си Бразилия достига до 1 м на височина, а при стайно отглеждане у нас – около 20-40 см. Вероятно проливните дъждове и силните ветрове в родината й, които могат лесно да повредят тънките нежни листа, са причината да развие необикновената си способност. Нежните перести листа на растението притежават сензори, които реагират при всяко механично дразнение. Така при дъжд, вятър или допир те се свиват по посока на централната жилка. Ако дразнението е достатъчно силно, всички листа се притискат до ствола и заприличват на сухи клонки.

Отглеждане: Въпреки че мимозата изглежда много нежна, отглеждането й не е трудно – тя обича топлината, силната светлина, дори и прякото слънце, обилно поливане, но без задържане на вода и пулверизирането. Не понася цигарен дим – листата й падат от него. За да израсте компактно, редовно се прищипва. Цветовете обикновено са върху младите клонки, така че колкото повече са те, толкова по-добре. Дори да ви е много интересна способността й да свива листата си, не прекалявайте с твърде често докосване – след време растението се уморява и започва да реагира все по-бавно.

Мимозата не издържа на студ. В домашни условия зимува трудно, листата й падат, губи красотата си, а при температура, по-ниска от 16 градуса, загива. Поради тази причина, у нас тя се отглежда като едногодишно растение.

Размножаване: Срамежливата мимоза се размножава чрез семена. През февруари-март те се засяват във влажна почва, засипват се с половинсантиметров почвен слой, покриват се с прозрачно фолио и се оставят на топло място. Добре е почвата да бъде рохкава, песъчлива и да не е прекалено наторена. След покълването на семената поставете саксията на слънчев прозорец.

 

  |  Views: 909  |  Прочетено във Вестник за градината