Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Маранта

Maranta

Маранта

Маранта (Maranta) е малко тропическо тревисто растение, принадлежащо към групата на марантовите (към която спадат още 3 рода – Калатея, Ктенанте и Строманте). Носи името на венецианския медик Бартоломео Маранта, живял през XVIIIв.

Има изключително красива шарка на листата, които са широки, елипсовидни, с дължина до 15 см. Марантата е ниско растяща и рядко надвишава 20-25 см височина. Цъфти през пролетта и лятото с дребни бледолилави цветчета, които се губят на фона на ярките листа. Характерна е реакцията й към светлината – нощно време листата се завиват и изправят нагоре, а денем заемат хоризонтално положение. Известни са 23 вида, чиято родина са влажните тропически гори на Бразилия.

Сортове: Най-популярните сортове са от вида M. Leuconeura. Основния вид се отглежда рядко – обикновено се избират пъстрите сортове. Ако искате яркочервени жилки, изберете си M. leuconeura erythrophylla (известна още като M. tricolor). Разновидността с бели жилки е M. leuconeura massangeana – по-ефектна, но не толкова известна, колкото M. leuconeura kerchoveana, която е с обикновени зелени листа с два реда кафяви петна.

Необичайната M. bicolor прилича много на M. leuconeura kerchoveana, но не образува грудки в почвата.

Отглеждане: Марантата се отглежда лесно. Може да бъде стелеща се или пък изправена или увита върху подпора с мъх. Тя не обича резки промени на температурата. През зимата не трябва да пада под 15-16ºС. От пряката слънчева светлина тъмнозелените петна по листата й избледняват и тя изгубва декоративната си окраска. Не бива обаче да се държи на тъмно или в сянка, защото спира растежът й.  През зимата трябва да е на добре осветено място и с нормално поливане. Това красиво тропическо растение е капризно към напояването. Предпочита филтрирана вода със стайна температура. По време на вегетацията се подхранва с минерални торове през 2 седмици. Изисква лека почвена смеска, съставена от добре угнил оборски тор, листовка, градинска почва и пясък в равни количества. Марантата не обича сухия въздух в помещението, заради това често се пръска с вода. Ако пък листата се свият на тръбичка, значи че почвата е суха или пък растението е нападнато от акари. По време на вегетацията почвата трябва да се поддържа влажна.

Пресажда се напролет, на всеки две години или ако размерите на растението изискват прехвърлянето му в по-голям съд.

Размножаване: Маранта се размножава с издънки, които се отделят от главното растение при пресаждане. Може да ги оставите за няколко седмици във вода или да ги засадите в саксии, като ги покриете с полиетилен и ги държите на топло, докато развият кореновата си система.

 

  |  Views: 4202  |  Прочетено във Вестник за градината