Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Мана по спанака

Мана по спанака е единствената болест, която при благоприятни условия за развитието й може да има стопанско значение за тази култура. Причинител на болестта е гъбата Peronospora farinosa (Fr).

Признаците на болестта се проявяват по листата като разливащи се, закръглени хлоротични петна. В мястото на напетняванията листната петура се издува към горната повърхност. От долната страна петната са вдлъбнати и се покриват с виолетово-сив спороносен налеп. Заразените листа обикновно изгниват. При силно нападение загиват целите растения. Болестта е в състояние да инфектира и цветоносите на семенните растения.

Причинителят на мана по спанака презимува в заразените растителни остатъци и в семената. Инфектирането се извършва при влажно и студено време. Оптималната температура за развитието на патологичния процес е 5,5ºС.

 

КОНТРОЛ

 

Спазване на 2-3-годишно сеитбообращение с пространствена изолация от миналагодишните ниви, както и между пролетните и есенни посеви. Засяване на проветриви места върху добре дренирани площи. Използване на здраво семе или обеззаразяване в топла вода при 50ºС за 25 мин. Болните растителни остатъци задължително се унищожават след прибиране на реколтата с дълбока обработка.

 

  |  Views: 538  |  Прочетено във Вестник за градината