Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Малинова мозайка

Причинител на болестта Малинова мозайка е вирусът Raspberry mosaic virus. Тя е една от най-разпространените вирусни болести за културата, но точни данни за нейната вредоносност отсъстват.

Най-често симптомите се проявяват като мозаично прошарване по листата, което води до неправилно нарастване и деформиране на петурите. Растенията се развиват слабо и образуват по-малко издънки. В отделни случаи болестта се проявява като жълта мозайка. Нападнатите растения са вджуджени и слаби, а листата са жълти и със завити надолу краища. При къпината болестта предизвиква жълто оцветяване на жилките и асиметрично развитие на листните петури. Редица  сортове  (Нюбург, Молинг промис, Молинг експлоид) са скрити носители на вируса, който се намира в латентна форма.

В насажденията вирусът се разнася чрез голямата малинова листна въшка (Amphorophora rubi), а на големи разстояния посредством посадъчен материал.

 

КОНТРОЛ

 

За създаване на нови малинови насаждения трябва да се използва здрав посадъчен материал, получен по метода на тъканните култури. В маточните насаждения с малиновата листна въшка трябва да се води химична борба посредством подходящи инсектициди.

Висока чувствителност към малинова мозайка проявява сортът Шопска алена.

 

  |  Views: 575  |  Прочетено във Вестник за градината