Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Луков молец

Acrolepia assectella Zell.

Луков молец

Видът луков молец (Acrolepia assectella Zell.) е разпространен в цялата страна, но се среща масово само през отделни години. Напада кромида, праза и чесъна, като е особено опасен за слабите и изостаналите в развитието си растения.

Възрастното насекомо е тъмнокафява пеперуда, която достига 12-14 мм при разперени крила.  Изпъстрена е със светли, почти бели напречни ивици и петна. Задните крила са сребристосиви, с дълги ресници. Гъсеницата е с дължина 10-11 мм, жълто-зелена, с тъмнокафява глава и с червеникави брадавички, от които излизат космици.

Луковият молец има две поколения годишно и зимува като възрастно насекомо в растителните остатъци, в стопански постройки или в други защитени места около зеленчуковите градини.  Младите гъсеници правят отвори върху листата и цветоносните стъбла, след което навлизат в растителните тъкани. Първоначално изгризват тесни вълнообразни ивици, без да засягат горния епидермис, и навлизат в кухите стъбла на кромида или в цветоносните стъбла на семенните растения. Гъсениците нагризват и още неразтворените съцветия, цветовете и семената.

 

КОНТРОЛ

 

Да се осигури неколкогодишно сеитбообращение, дружно поникване на растенията и висока агротехника за израстване на силни растения. При силно нападение от луков молец и опасност от големи повреди се извършват химични пръскания с широкоспектърни инсектициди. След прибиране на реколтата е необходима дълбока оран за унищожаване на растителните остатъци и на  плевелните видове, върху които се поддържа жизненият цикъл на вредителя.

 

  |  Views: 1102  |  Прочетено във Вестник за градината