Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Краставична мозайка по тиквените култури

Краставична мозайка по тиквените култури Краставичната мозайка е широко разпространена и силно вредоносна болест за всички тиквени култури, но в особено висока степен поврежда краставицата и динята.

Признаците на болестта варират силно в зависимост от вирусния щам, от фазата на развитие на растението и от условията на външната среда. При ранно заразяване растенията се развиват слабо, междувъзлията им се скъсяват и младите листа образуват розетка. При по-късно заразяване общият растеж не е намален. Върху листата се образуват хлоротични зони с различна форма, които засягат отделни участъци или ги покриват изцяло, причинявайки по-слабо или по-силно изразени деформации. Подобни петна се развиват и върху плодовете. След внезапни и резки повишения или понижения на температурата болните растения при някои силно чувствителни краставични сортове увяхват и бързо изсъхват, тъй като се повишава чувствителността им и към кореново гниене.

 

КОНТРОЛ

 

Необходима е пространствена изолация на чувствителните култури от основните гостоприемници на вируса, като краставици, дини, тикви, тиквички и други. Препоръчва се механично унищожаване на първично болните растения. Химичната борба с листните  въшки, преносители на вируса, се извършва посредством контактни и системно действащи инсектициди.

 

Виж още КРАСТАВИЧНА МОЗАЙКА

 

  |  Views: 766  |  Прочетено във Вестник за градината