Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Краставична мозайка по доматите

Краставична мозайка по доматите Развитието на краставичната мозайка по доматите се засилва към края на вегетационния сезон, поради което тази болест е по-вредоносна за доматите от късното полско производство.

Болните растения са по-ниски от здравите, имат втрънчен и хлоротичен вид. Основните листа са прошарени от по-светло- и по-тъмнозелени петна. Връхните листа са завити навътре или са усукани, твърде често силно редуцирани (папративидни листа). Нерватурата от долната страна на листата е силно изпъкнала, обикновено оцветена в синкаво-розов цвят. Цветовете, образувани след заразяването, остават стерилни, а формираните преди заразяването плодове са дребни, ръбести и по-светло обагрени. При заразяване с некротични щамове се наблюдават бронзовокафяви пръстени и дъги както по листата и стъблата на заразените растения, така и по плодовете.

 

 КОНТРОЛ

 

Необходима е пространствена изолация на чувствителните култури от основните гостоприемници на вируса, като краставици, дини, тикви, тиквички и други. Препоръчва се механично унищожаване на първично болните растения. Химичната борба с листните  въшки, преносители на вируса, се извършва посредством контактни и системно действащи инсектициди.

 

Виж още КРАСТАВИЧНА МОЗАЙКА

 

  |  Views: 371  |  Прочетено във Вестник за градината