Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Кралски делоникс

Delonix regia

Кралски делоникс

Кралски делоникс (Delonix regia), известен още като огнено дърво, може да се срещне в много страни с тропически или топъл климат, където той се сади в паркове и с него се озеленяват улици. Той е сред петте най-красиви дървета в света. Има разклонена корона във формата на широк чадър и достига височина от 10 метра. Елегантните двойноперести листа с дължина 30-50 см напомнят папрат и се прибират през нощта. Той е вечнозелен вид и често сменя листата си. През пролетта или в началото на лятото дървото се покрива с едри яркочервени цветове, които са около 10 см в диаметър, събрани в големи четковидни съцветия. Цветовете по красота могат да си съперничат с орхидеите, състоят се от четири красиви венчелистчета с дръжка, и едно вертикално по-голямо листо с жълти и бели петна. Цъфтящото дърво е възхитително зрелище, което продължава да радва очите 1-2 месеца. След това се образуват твърди плоски шушулки с дължина до 60 см, които съдържат едри семена. Те висят през цялата зима и през пролетта опадат на земята. И шушулките, и семената могат да се използват за декоративни цели.

Цветовете на новозасятия кралски делоникс могат да се забележат едва на 3-4-та година след засяването. Огненото дърво понася добре резитбата, затова можете да си формирате дърво с нужната височина благодарение на ножицата. Това е много полезно, когато отглеждате делониска в саксия. Съществуват също така и ниски разновидности, с височина до 3 метра, с жълто-оранжеви цветове.

Отглеждане: Растението предпочита пряко слънце или лека полусянка. На сянка клонките му се издължават в търсене на светлина. Към почвата не е взискателен, но най-добре расте на дренирана почвена смес.

Кралският делоникс има силна коренова система и често корените се появяват от дренажните отвори или излизат на повърхността на почвата. Обемът на контейнера трябва да се избира адекватен на размера на растението. Голямата листна маса изпарява много вода, затова в периода на растеж се нуждае от редовно поливане. Делониксът е устойчив на засушаване, като при това той може да хвърли частично или напълно листата си. По време на зимния период растението не се нуждае от толкова много вода. Осигурете му светло и прохладно място, по-далече от радиатора.

Размножаване: Кралски делоникс можете да размножите чрез семена.

 

  |  Views: 2999  |  Прочетено във Вестник за градината