Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Кордилине

Cordyline

Кордилине

Кордилине (Cordyline australis) е вечно зелено растение от семейство Агавови (Agavaceae). Произхожда от Австралия и Нова Зеландия. Разпространени са около 15 вида, които се отглеждат от любителите цветари. Листата имат мечовидна форма с многобройни жилки по тях. С възрастта долните листа могат да опадат. Често кордилинето се бърка с драцената. Разликата межди двата вида в кореновата система. При кордилинето корените имат издутини и са бели на цвят, а корените на драцената са равни и гладки, а цветът им е жълт до светлокафяв.

Отглеждане: Кордилинето обича да е на добре осветено място, но без пряка слънчева светлина, защото от силното слънце по листата се появяват светли петна. При недостатъчна светлина обаче растението забавя растежа си или спира да расте. Кордилинето предпочита температура около 20-22°С, а през зимата минималната температура трябва да е 15-16°С. Поливайте го обилно през летните месеци, а през зимата по оскъдно, като оставяте горния почвен слой леко влажен. Редовно го оросявайте, защото сухия въздух предизвиква покафеняват на листата му. Подхранвайте с течни торове става веднъж на 2 седмици от април до август.

Растението се пресажда в нова саксия веднъж на 2 години. Желателно е това да става през пролетта. Почвата, в която го засаждате, трябва да е с торфена основа. След пресаждането трябва да се полее с леко затоплена вода. По-едрите екземпляри може няколко години да не се вадят от саксията, но трябва ежегодно внимателно да се вади горният почвен слой и да се заменя с прясна пръст.

Много старите растения с времето губят своята декоративност и може да се наложи да бъдат подмладявани. Това може да стане, като стъблото се изреже почти до основа, скоро ще се покаже ново растение, а старото стъбло може да се нареже на части по 7-8 см и да се използва за размножаване.

Размножаване: Кордилине се размножава по два начина: чрез стъблени резници или чрез издънки.

 

  |  Views: 3556  |  Прочетено във Вестник за градината