Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Колумнея

Columnea

Колумнея

Растенията от рода Колумнея (Columnea) обитават влажните гори на Централна и Южна Америка. В природата има около 100 вида като тревисти растения, храсти, полухрасти, висящи или пълзящи. Декоративните достойнства на колумнеята не са за подценяване. Тя притежава тънки, изящни, нископадащи стъбла с дребни листенца. Цветовете на колумнеята  са ярки, оранжево-червени и се състоят от дребни назъбени чашки и дълги тръбовидни венчета.  У едни видове те са големи и блестящи, при други – добре опушени и матови. Възрастните добре развити растения имат масивни гъсто облистени висящи стъбла, които израстват до 1 м и създават впечатление за жив зелен водопад.

Листата на колумнеята винаги се обръщат към светлината, а цветовете нагоре – към върха., блестящи, покриват стъблата по цялата дължина украсявайки зеления водопад с огнени фойерверки.

Отглеждане: Колумнеята е капризна. Тя се нуждае от температура 18-22ºС и повишена влажност на въздуха. За да цъфти обилно, трябва да има и добро осветление и защита от преките слънчеви лъчи, затова я сложете на северозападен или североизточен прозорец. Растението не понася преместване и резки колебания в температурата. В периода на относителен покой, през декември-януари, когато се залагат цветните пъпки, в продължение на три седмици растението трябва да се държи на по-хладно 12-14ºС. За тази цел  може да поставите саксията близо до прозореца или балконската врата, но обезателно скрита от течение.

Главното условие за успешно развитие на колумнеята е високата влажност на въздуха. Пулверизирайте с мека и хладка вода, защото при много сух въздух листата ще опадат и стъблата ще се оголят.

В периода на цъфтене поливайте колумнеята обилно и на всеки 8-10 дни подхранвайте с течни торове за цъфтящи растения. През август преустановете подхранването, намалете поливките и започнете да подготвята растението за зимата,  когато то ще прекрати видимия си растеж и ще премине към залагане на цветни пъпки. В това време е много важно да не я поливате. От преовлажняване растението може да заболее от сиво гниене. 

Колумнеята изисква ежегодно пресаждане в по-голяма саксия. Хубаво е това да стане през януари, преди да започне активния период. По време на пресаждането старите стъбла се скъсяват или напълно се изрязват, което стимулира образуването на нови.

Размножаване: Размножаването на колумнея става чрез изрязаните връхни или средни стъблени дръжки, които се вкореняват през пролетта.

 

  |  Views: 828  |  Прочетено във Вестник за градината