Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Киселец

Rumex acetosa

Киселец

Добре познатият киселец (Rumex acetosa) е от сем. Лападови. Той е стара зеленчукова култура. Използван е за храна от древните гърци и римляни. В Европа е пренесен от Азия. Днес киселецът е познат на всички европейски народи. От листата му се приготвят салати, супи, пюрета.

Той е многогодишно растение. На височина достига до 60 см. Централният корен е вретеновиден, много добре развит. Листата са копиевидни и яйцевидни, светло- или тъмнозелени. Цветоносното стъбло е високо около 50 см. Цветовете са дребни, червеникави, събрани в съцветия метлица. Плодовете са орехче с кафяв цвят. Те запазват кълняемостта си 3-4 години.

Киселецът е студоустойчиво растение. Големи са изискванията му към водния режим. По отношение към светлината той не е взискателен и може да се отглежда и на сенчести места. Това е особено важно за реколтите през летните месеци. Към почвата също не е капризен, но най-добре се развива на добре разработени и плодородни почви.

 

Отглеждане

 

Киселец се размножава чрез семена или вегетативно. Сеитбата започва от март и продължава до късно през есента. Семената се засяват ръчно, разпръснато или редово на разстояние 40-50 см и дълбочина около 15 см. Сеитбената норма е 50-60 г семена на 100 кв. м. След поникването растенията се прореждат на 15-20 см в реда. Грижите през вегетацията се състоят в редовно напояване, борба с плевелите и подхранване.

Когато киселецът се размножава вегетативно, туфите се изваждат през есента, разделят се на щеклинги с добре оформена коренова система и се засаждат редово на разстояние 40-50 х 10см. При есенно засаждане най-подходящ срок е септември-октомври, тъй като до настъпването на зимата растенията трябва да са образували по-голяма розетка.

Първата беритба на листата започва обикновено 2,5-3 месеца след сеитбата, когато растенията вече имат 4-5 листа. Листата се изрязват така, че да не се поврежда вегетативния връх. За предпочитане обаче е листата са се обират едно по едно, като се запазват младите от средата за по-късна беритба. По този начин добивът се увеличава значително. Тъй като киселецът се развива по-бързо, то и беритбата се налага да се извършва по-често.

 

  |  Views: 2242  |  Прочетено във Вестник за градината