Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Зелена краставична мозайка

Болестта зелена краставична мозайка, известна още с името английска мозайка, се предизвиква от (Cucumber green mottle mosaic virus – CGMMV) и има по-голямо стопанско значение при оранжерийното производство на краставици.

Болните растения са много ниски. Връхните листа са мозаично прошарени, понякога напълно побелели и силно деформирани. Със застаряване на растенията мозайката отслабва. Голяма част от цветовете и завръзите опадат, а образуваните плодове са дребни и също мозаично прошарени.

Вирусът причинител на зелена краставична мозайка се съхранява в семената, в заразените растителни остатъци, намиращи се в почвата, а при хидропонно отглеждане и в субстрата. Разпространението на инфекцията се извършва чрез различни културални практики или чрез използване на заразени инструменти. Насекоми преносители на вируса не са известни.

 

КОНТРОЛ

 

Спазване на 2-3-годишно сеитбообращение с включване на домати и пипер, които не са гостоприемници на патогена. Семената да са получени  от здрави и апробирани посеви. Внимателно унищожаване на първите заболели растения и дезинфекция на инструментите с разтвор от белина-5%. Пръскането на растенията с бито мляко 8-10% задържа разпространението на болестта. 

 

  |  Views: 987  |  Прочетено във Вестник за градината