Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Жилкова хлороза по малината

Причинител на болестта Жилкова хлороза по малината е Raspberry vein virus. Болестта е разпространена по малиновите сортове с европейски произход.

Признаците на болестта се изразяват в пожълтяване на всички жилки по листата, намиращи се върху едногодишните издънки, докато по листата на цветните клонки симптомите са по-слабо изразени. При някои сортове признаците се проявяват под формата на локални петна и деформации, а други са латентни (скрити) носители на болестта.

В насажденията разпространението на жилковата некроза се извършва от малиновата листна въшка Aphys idaei, а на големи разстояния – чрез посадъчен материал.

Развитието на болестта се определя от числеността и динамиката на намножаване на преносителя, както и от фитосанитарното ниво при производството на посадъчен материал.

 

КОНТРОЛ

 

За да се ограничи появата на жилкова хлороза по малината е необходимо да се направи задължителна здравна оценка на маточните растения, както и производството на здрав посадъчен материал по метода на тъканните култури. Препоръчва се внимателно унищожаване на единичните заразени растения и химична борба срещу малиновата листна въшка в маточните насаждения.

  |  Views: 754  |  Прочетено във Вестник за градината