Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Живи камъчета (Литопс)

Lithops

Живи камъчета (Литопс)

Литопс (Lithops) е род сукулентни растения oт сем. Аизови (Aizoaceae). Растенията от този род се наричат още Живи камъчета, тъй като в еволюционното си развитие те са приели формата и цвета на песъчинките и скалите, които ги заобикалят. Сливайки се със средата си, те избягват опасността да бъдат намерени и изядени от животните. Видовете от този род се срещат в южната част на Африка, основно в държавите Намибия и Южна Африка. Съществуват 38 вида литопси.

Отглеждане: Литопсът се нуждае от силно слънце, затова огрятите места без нито милиметър сянка са най-подходящи за него. От април до септември дръжте растението на светло и слънчево място, близо до прозореца. През това време живите камъчета се нуждаят от много вода. През времето на покой обаче между месеците декември и април литопсът не трябва да се полива. През зимата най-подходяща температура за това растение е 10 градуса. Живите камъчета трябва да се поставят при условия, максимално близки до естествените, затова е необходимо да се предпазват от въздушна влага и да не се поставят до цветя, които се оросяват често.

Растението е склонно към загниване, особено ако остане вода в цепката между листата. Необходимо в саксията да се направи добър дренаж, също с цел да се избегне загниването.

Живите камъчета се пресаждат  през пролетта. Почвената смес трябва да е лека и пропусклива.  Може да се използвате и готови смеси за кактуси.

Размножаване: Литопс можете да размножите чрез семена.

 

  |  Views: 1307  |  Прочетено във Вестник за градината