Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Ехиноцистис (Дивата краставица)

Echinocystis

Ехиноцистис (Дивата краставица)

Ехиноцистис (Echinocystis) е голям род от семейство Тиквови, който обединява около 15 вида растения. Цъфти с бели дребни еднодомни цветове. Единичните женски и събрани в четковидни съцветия мъжки цветове се разполагат в пазвите на листата.

Най-известна от този род е дивата краставица (Echinocystis lobata). Родина на този вид е Северна Америка. Представлява едногодишно растение, което може да покрие 6-8 кв. м. Единичните женски и събраните мъжки съцветия се разполагат в едни и същи пазви на дълбокоразсечени листа. Цъфти през юли-август. Това е бързорастяща лиана с „бодливи” плодове, които са покрити с редки меки шипове.

Отглеждане: Растението се нуждае от слънчево, полусенчесто, засенчено място. Нужно е да почиствате редовно плевелите. Осигурете опора на растенията. Поливайте при нужда – обикновено дъждовете са достатъчни, но при засушаване трябва да поливате допълнително. Периодично подхранвайте с тор за листно декоративни растения.

Размножаване: Ехиноцистис се размножава чрез семена, които е най-добре да засеете преди зимата през 80-100 см по 2-3 броя в гнезда, а при появата на 3-4 същински листа, оставете по едно растение в гнездо.

 

  |  Views: 1514  |  Прочетено във Вестник за градината