Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Ехиноцереус

Echinocereus

Ехиноцереус

Родът Ехиноцереус (Echinocereus) включва около 70 вида кактуси. Един от най-оригиналните е E. pectinatus. Той произхожда от централните райони на Мексико. Оформя цилиндрично тяло, което може да е изправено или наклонено. На височина достига 15-20 см. Особен чар му придават стройно подредените в 20-23 реда бодли, поради което го наричат таралежов кактус. Те са групирани звездообразно в нагъсто разположените ареоли. Баграта им е червена, което е повод за синонима на растението – Е. rigidissimus. Важно е се знае, че този кактус оскъдно образува само по 3-4 странични детки.

През летните месеци растенията цъфтят с много красиви розово-лилави цветове. В центърът им блести венец от жълти тичинки, сред който се издига червеникавото близълце. Цветовете са до 8 см дълги и 5-6 см в диаметър. Ценно тяхно качество в сравнение с други кактуси е, че декоративността им се запазва 4-5 дни. След оплождане се образуват бодливи, ядливи плодове.

Отглеждане: За да се развива добре ехиноцереусът, ще трябва да е на място, където светлината е ярка. През зимния период на относителна почивка трябва да е в помещение, където температурата е около 8-10ºС. Този период може да започне още от  октомври, а не през ноември, както при останалите лятноцъфтящи кактуси. Растенията устояват на сухия въздух. През активния период се полива умерено, а през почивката почти не се полива.

Размножаване: Въпреки, че е възможно размножаването на ехиноцереус чрез семена, за любителите е по-достъпен начинът с използване на странични издънки. Съставя се почвена смес от едрозърнест промит пясък, градинска почва и листовка в съотношение 2:1:1.

 

  |  Views: 1231  |  Прочетено във Вестник за градината