Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Есхинантус

Aeschynanthus

Есхинантус

Есхинантус (Aeschynanthus) е вечно зелено цъфтящо растение с интересни цветове, което идва от тропическите райони на Азия. Именно произходът му е причината да е по-капризно и взискателно към собствениците си. Отглежда се като саксийно растение у дома или балкона – идеално е за висящи кошници. Цъфти от средата на пролетта до края на лятото в червено, оранжево и жълто. Цветовете контрастират изключително приятно с тъмнозелените месести листа.

Отглеждане: Есхинантус спада към светлолюбивите растения, но не обича преките слънчеви лъчи. Изберете му светло място или шарена сянка, за да вирее добре. От значение са температурните условия – нито твърде топло, нито твърде студено. Зимата термометърът не трябва да пада под 15 градуса, а лятото да е около 22. Ако е по-топло, се налага по-често пулверизиране и поливане. Резките смени на температурата могат да доведат до окапване на цветовете. Почвата трябва да е богата на хумус и добре дренирана. Подходящи са смесите от пясък и торф.

Цветето се нуждае от редовно поливане през активния период, като внимавате почвата да не подгизва. Важно е също всеки ден да пулверизирате листата, за да му осигурите необходимата степен на влажност на въздуха. Поливайте и пулверизирайте само с филтрирана мека вода. През активния период подхранвайте на всеки две седмици с течен тор за цъфтящи растения.

Оглеждайте растението за листни въшки и акари, защото това са най-честите причини за заболяването му. Ако искате да се радвате на по-кичесто и обемно цвете, периодично режете връхчетата му – така му помагате да се разклонява. През пролетта може да смените саксията на растението с по-голяма. Пресаждането се извършва на всеки 2 години.

Размножаване: Размножаването на есхинантус става чрез отделяне на резници в началото на лятото. Резниците се вкореняват за три седмици в смес от пясък и торф.

 

  |  Views: 1489  |  Прочетено във Вестник за градината