Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Еритрина (Коралово дърво)

Erytrina

Еритрина (Коралово дърво)

Родът Еритрина (Erytrina) е от сем. Бобови. Включва 126 вида листопадни храсти или дървета с различна височина (от 0,8 до 18 м) от тропическите райони на света. Отглеждат се както първоначални форми, така и всевъзможни хибриди.

Еритрината е много декоративна, цъфти дълго и обилно, цени се заради великолепните червени цветове с причудливи форми в големи красиви съцветия. Има кораловочервена окраска на цветовете и червени семена – бобове. Заради яркочервената окраска на блестящите цветове и обилните големи съцветия растението е наричано още коралово дърво. Съществуват и видове с оранжеви, жълти и дори бели цветове. Цветовете на еритрината са медоносни, в тях има много нектар, който при препълване изтича навън. Затова растението е наричано още „сълзите на младенеца“. Клонките на еритрината и дръжките на листата са покрити с големи удебелени шипове.

В условията на умерения климат в стаята, балконите или градините еритрината цъфти около 2-3 месеца, започвайки от средата на лятото, а в оранжериите цъфти още през пролетта. През пролетта и лятото стайните екземпляри се държат на открито, след като температурите се стабилизират около 12-15 градуса. 

Отглеждане: Еритрината е влаголюбиво растение. Предпочита обилното поливане през лятото, влажния въздух (или честото опръскване), добрия дренаж, много хранителна, желателно с примес на пясък почва със слабо кисела или неутрална реакция. Най-добрата смес е глинеста чимовка, угнил оборски тор и пясък в съотношение 2:2:1. В периода на активен растеж еритрината се подхранва редовно 2 пъти в месеца с комплексни минерални торове.

Еритрината добре понася резитбата, още повече че тя е задължителна след листопада, когато част от младите филизи отмират. Пресаждайте през есента.

В края на лятото прекратете внасянето на торове, за да може растението да хвърли листата си и да се подготви за покоя. Преди прибирането на еритрината вътре в дома трябва добре да се изсуши почвата в саксията, а основното растение да се изреже на 20 – 25 см височина. По принцип надземните части на растението през зимата отмират. Кораловото дърво има нужда от отдих. През зимата е добре да се съхранява в сухо и тъмно помещение, където температурата не трябва да превишава 2-5 градуса. С настъпването на сокодвижението и първите признаци на растеж трябва да започне поливането и пулверизирането на храстчето.

Размножаване: Еритрина може да размножите чрез семена, които се нуждаят от размекване на черупката. Възможно е и вегитативно размножаване с млади полувдървесинени резници, но то е много трудно.

 

  |  Views: 2620  |  Прочетено във Вестник за градината