Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Екскориоза по лозата

Причинител на екскориоза по лозата е гъбата Phomopsis viticola Sacc. Болестта е установена сравнително отскоро у нас. При силно нападение тя може да предизвика пълно загиване на насажденията.

Повредените пъпки на болните растения не се развиват напролет или от тях израстват слаби леторасти със силно скъсени междувъзлия и дребни, деформирани листа. Върху листата се появяват точковидни некротични петънца, с хлоротичен ореол, водещи до деформации и разкъсвания. В основната  част на зелените леторасти се развиват малки тъмни петънца, които по-късно се сливат, изсветляват в центъра, придобиват елиптична форма и корковидна структура. В мястото на повредата кората се разкъсва, при което се открива поразената дървесина. Повредите водят до пречупване на леторастите под влияние на вятъра или от тежестта на гроздовете. Пъпките в основната част на леторастите също са повредени, което налага удължаване на плодните звена при резитбата. Съцветията, заразени преди цъфтежа, изсъхват. Върху зърната, които започват да зазряват, се образуват тъмни петна. Най-характерни са признаците в края на вегетационния сезон, когато кората на инфектираните леторасти  побелява, напуква се и започва да се лющи. Върху всички нападнати растителни тъкани се виждат плодните тела на патогена под формата на дребни черни брадавички.

Причинителят на екскориоза по лозата се запазва в заразените пъпки и в леторастите. Развитието на болестта се благоприятства  при умерено топло време, при свободни водни капки върху растенията и при относителна влажност на въздуха около 98-100%. Критичен за развитието на патогена  е периодът от набъбването на пъпките до фаза 3-4-и лист. Заразените растения не проявяват симптоми ежегодно.

 

КОНТРОЛ

 

Необходим е стриктен фитосанитарен контрол, за да се ограничи  пренасянето на посадъчен материал от заразени райони в незаразени. Отстраняването на нападнатите леторасти едновременно със зимната резитба намалява първичната зараза. Вегетационни третирания с химични протектанти се провеждат, когато половината от пъпките в основата на леторастите се намират в стадий пеперуда и при отделяне на третия лист от летораста с подходящи разрешени фунгициди.

 

  |  Views: 855  |  Прочетено във Вестник за градината