Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Доматен миниращ молец

Tuta absoluta

Доматен миниращ молец

Доматен миниращ молец (Tuta absoluta) произхожда от Южна Америка. За първи път е установен в Каталуния (Испания) през 2007. През 2008 г. са установени огнища в Испания, Мароко, Алжир, а в началото на 2009 – в южна Франция и Италия а по – късно и във Великобритания, Португалия, Гърция, Швейцария, Малта, Либия и Тунис.

Доматеният миниращ молец е много опасен неприятел, който предпочита доматите, но напада също патладжан, пипер, картофи и др. Неприятелят може да намали добивите от домати от 50 до 100%.

Продължителността на жизнения цикъл е от 30 до 40 дни, в зависимост от температурата. Неприятелят може да се размножи много бързо, ако има храна. Възможно е развитието на 10 поколения в оранжериите и 2 на открито.

Всички надземни части на доматите могат да бъдат заразени и във всяка една фенофаза от развитието си нападнати от молеца. В оранжериите условията позволяват непрекъснато развитие на неприятеля. През целия вегетационен сезон могат да се открият всички стадии на развитие на молеца. Гъсениците предпочитат силно листата и стъблата, но могат да се открият или под китката с плодове или в самия плод. Често около входа се намират малки купчинки от екскременти. Най-добре различимите симптоми за наличие на молеца са мините в листата, в които се намират гъсениците с черни гранулирани екскременти. В случай на сериозна зараза листата умират изцяло. Една женска снася над 260 яйца, които разполага по надземните части на растението. Пеперудата е със сивокафяв цвят и с дължина 6 мм, а при разперени крила достига до 10 мм. Новоизлюпените гъсеници са дълги 0,5 мм, жълтеникави. По-късно стават жълтозелени с черна лента зад главата. Напълно развитите гъсеници достигат до 9 мм и са с розово оцветяване по гърба. Гъсеницата се храни като минира листата, стъблото или плода. Обикновено напуска мината, за да какавидира. Понякога гъсеници от последните възрасти могат да се открият извън мината или плода. Какавидата е светлокафява с дължина около 6 мм.

Какавидира в почвата, по листата или в мината. Видът зимува като яйце, какавида или възрастно. Пеперудите са активни през нощта, през деня се крият между листата.

Повредите по плодовете дават лесен достъп за развитие на болести, причиняващи загниване на плодовете. При картофите неприятелят напада надземните части на растението. Установено е, че висок риск от пренасяне на неприятеля на повече километри има чрез плодове от домати и патладжан, чрез летене или с помощта на вятъра.

 

КОНТРОЛ

 

При откриване ларви на доматен миниращ молец или повреди по всяко време от вегетацията, нападнатите части се изрязват и унищожават. По този начин  се прекъсва  цикъла на развитие  на неприятеля и той не може да завърши своето развитие. Унищожават се също така силно нападнатите и загинали растения. Ако популацията е голяма, се извършват пръскания с широкоспектърни инсектициди.

 

  |  Views: 1547  |  Прочетено във Вестник за градината