Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Диоскорея

Dioscorea

Диоскорея

Диоскорея (Dioscorea) може да се срещне в естествено състояние в тропиците. Известни са около 600 вида от това растение. Представлява тревиста или дървесна (в тропиците) лиана с коренища или клубени. Женските цветове са по един във възлите на класовете, а мъжките са по 1-7 в четковидни или метличести съцветия. Плодовете представляват триръбеста кутийка с 3 развиващи се при узряването гнезда. Семената са плоски, с широки от 1, 2 или от всички страни крилца. Лесно се отглежда от семена, клубени и резници.

Отглеждане: Местоположението на диоскореята трябва да е защитено от вятъра и да се намира в полусянка. Яркото слънце не се понася добре от тези видове, но на пълна сянка те се развиват значително по-бавно. Важна е и защитата от студовете – те са вредни особено за младите растения.

Почвата трябва да е рохкава, богата на листовка, умерено влажна.

Тази лиана е взискателна към почвената влага, затова при засушаване тя трябва често и обилно да се полива. Ежегодното мулчиране с листа за зимата е желателно.

През лятото е добре да подхранвате няколко пъти растенията с разтвор на минерални торове (органичните торове не са желателни). През първата година от живота на растенията се формират не повече от 4-5 листенца, но това не трябва да ви плаши. Тогава тяхната задача е да нараства не надземната част, а коренищата. През есента растенията трябва да се разсадят в лехата за доотглеждане на разстояние 5-10 см едно от друго, като субстратът се обновява и се добавят бавно действащи минерални торове. При добра агротехника част от растенията вече на втората година формират малки виещите се филизи, но като цяло растенията се развиват достатъчно бавно и са готови за засаждане на постоянното им място едва през 3-4-та година.

Младите растения задължително трябва да се укриват през зимата.

Растението не се напада от болести и неприятели.

Размножаване: Диоскорея се размножава чрез посев на семена и делене. Разделете коренищата на части с дължина не по-голяма от 10-15 см, като най-добре е да ги засадите в ранна есен, когато растенията завършват вегетационното си развитие.

Семената не понасят добре изсушаването, затова трябва да ги сеете бързо след събирането им. Те се нуждаят от студена стратификация, като най-добрият начин е предзимно засяване в почвата на открито или в широки сандъчета в смес от листовка и пясък, като избирате полусенчесто място. Младите растения обикновено покълват дружно, но късно – през юни-юли. Важно е внимателно да почиствате от посева всички плевели.

 

  |  Views: 2170  |  Прочетено във Вестник за градината