Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Диктамнус (Росен)

Dictamnus

Диктамнус (Росен)

Диктамнус (Dictamnus), известен у нас като росен, е красиво многогодишно растение. Расте предимно по топлите предпланински склонове, но може да се срещне и като градински храст. Представител е на неголемия род Родацеа (Rutaceae), включващ 6 вида от Средиземноморието до Далечния изток. Цветовете му са едри и многочислени. Събрани са в гроздовидно, връхно съцветие, с леко неправилна форма. Възрастното растение достига 60-80 см, а понякога и до 1 м. Диаметър на храста също се разпрострира до 1 м. Стъблата са крехки, изправени, лепкави на пипане, разклонени в горната част. Листата са нечифтоперести.

Росенът цъфти в края на юни началото на юли за около месец и е превъзходен за вилните градини. В безветрен топъл ден поднесете запалена клечка кибрит към съцветията на росена и летливите масла, които цветовете отделят, ще се запалят. Син пламък ще обхване горната част на растението, но то няма да пострада.

Сортове: Д. албус е единственият вид, който се продава за градината – височина 60 см, бели или бледопурпурни звездовидни цветове (3,5 см) с дълги тичинки на високи класове. Цъфти от юни до август. Сортът Purpureus е по-пъстър – розови венчелистчета с пурпурни шарки.

Отглеждане: Засадете растението на слънчево или леко сенчесто място. Почвата да е алкална с добри дренажни свойства. Не го пипайте без ръкавици – етеричните масла причиняват мехури по кожата.

Отглеждане: Диктамнус се размножава чрез семена, разделяне на храста или чрез резници. Растенията прихванати от семена цъфтят чак след втората година. Разделянето на храста се прави през есента или в ранна пролет. На едно място растението може да вирее около 10 години.

  |  Views: 2810  |  Прочетено във Вестник за градината