Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Гуцмания (Гузмания)

Guzmania

Гуцмания (Гузмания)

Родът Гуцмания (Guzmania) спада към сем. Бромелиеви и е представен от 160 вида. Те произхождат от субтропическите гори на Централна Америка. . На височина те достигат до 15-60 см. Листата им са  издължени  във формата на меч, жилави и израстват близо до почвата.

Цветовете са разнообразни по форма и цвят – жълти, оранжеви, розови и червени. При гуцманията  липсват  бодли , както при останалите представители на сем.Ананасови.  При това положение  тя се предпочита  както всички стайни растения. Цъфти доста продължително време – до половин година, като се създадат подходящи условия в дома. 

Отглеждане: Растението не обича  директна слънчева светлина. Тя се чувства добре на сенчесто и влажно, но светло място. Гуцманията има нужда от светлина  от 12-18 часа на  ден. Опитът   на много от любителите на това растение  показва, че при нашите климатични условия  гуцманията  се развива много добре  и цъфти, ако се отглежда  на  източен –югоизточен прозорец с директно слънчево греене. 

Гуцманията има нужда от висока влажност, но в  никакъв случай не бива да се преполива. Факт е, че тя има слабо развита коренова система, затова поливането трябва да става отгоре  в розетката на растението.  В горещите летни дни  се полива  повече в розетката, а през зимата – пестеливо в почвата. В розетката се сипва толкова вода, колкото растението може да изконсумира за ден-два. При положение, че водата се задържа по-дълго, е добре тя да се отлива, за да се избегне гниене.

Растението се тори  от май до септември веднъж месечно. Торенето става със специален тор за бромелни растения  или с тор за стайни растения, но с двойно намалена доза.  Торната вода може да се полее в розетката, както и да се пулверизира отгоре.

Гуцманията има нужда  от висока температура и висока въздушна влажност. Температурата трябва да бъде между 18-22 градуса.   Много важно за добрия вид на гуцманията е ежедневното овлажняване на листата през горещите летни дни. Това става чрез пулверизиране  или поставяне на саксията  с растението  в съд с вода.  /Саксията не трябва да е във водата, а над нея./

Размножаване: Размножаването на гуцмания става след прецъфтяване на майчиното растение, което най-често загива. От него обаче излизат многобройни издънки, които се отделят внимателно  и се присаждат в лека, пропусклива на влага и въздух почва. Тя трябва да има леко кисела стойност –  РН 5. Почвата се композира  от торфопочвена смес  с добавен перлит и смляни дървени въглища. Спокойно може да се ползват и готови почвени смеси за орхидеи. Задължително се прави  и добър дренаж от  1/3  до 1/2 от височината на саксията.  Гуцманията може да се размножава  и със семена  във влажна обеззаразена почва със  температура около 30 градуса на сенчесто место.

Вредители: Вредителите, които нападат растението, са листни въшки, акари  и памуклийки (памукови въшки).  Ако забележите вредители по вашата гуцмания, опитайте първо да почистите листата с памуче, натопено в спирт. Ако това не помогне, използвайте инсектициди. При  нападение от памуклийки,  поради образуване от този вредител „памукчета”, е възможно да се развият и гъбни заболявания. Пазете растението от преполиване , тъй като така се стимулира появата на гъбички.

 

  |  Views: 16729  |  Прочетено във Вестник за градината