Енциклопедия

Гроздов молец

Lobesia botrana

Гроздов молец

Листозавивачките включват и една специфична група вредни насекоми, известни като гроздов молец. Гроздовите молци имат съществено значение за лозовата култура и в миналото нападението е било толкова голямо, че в редица случаи въобще не се е стигало до гроздобер. Вредата се предизвиква от гъсеничките, които се хранят с пъпките и ресите, като ги надупчват и оплитат в паяжина, и с наедрялото грозде, което е нагризано външно. Повредите са големи през целия период на вредна дейност, но особено в края на вегетационния сезон, тъй като през тях прониква причинителят на сивото гниене и продукцията става негодна както за директна консумация, така и за приготовляване на вино.

Като вредители по овощните дървета, лозата и ягодоплодните растения са установени голям брой видове – розена листозавивачка, ягодоплодна листозавивачка, глогова листозавивачка, кафявопетниста листозавивачка, червена пъпкозавивачка, сива пъпкозавивачка, лозова листозавивачка и други, а от гроздовите молци шарен гроздов молец и еднопоясен гроздов молец.

 

Шарен гроздов молец (Lobesia botrana Schiff.)

 

Възрастното насекомо достига на големина 10-12 см. Предните крила са тъмносини, с три напречни ивици отгоре и значителен брой тъмносини, черни и синкави петна. Задните крила са сиви, с дълги ресници. Младата гъсеница е белезникава, а възрастната има мръснозелен цвят. Главата и гръдният щит са тъмнокафяви. Шареният гроздов молец има три поколения годишно и зимува като какавида под старата напукана кора на стъблата и главините или в основата на чеповете, по пукнатините на коловете и рядко в сухите листа или на други места.

 

Еднопоясен гроздов молец (Glysia ambiguella Hb.)

 

Възрастното насекомо е дребна пеперудка, която достига до 10-14 см. Предните крила са охреножълти с по едно едро триъгълно тъмно петно. При спокойно състояние на крилата тези петна се сливат, като оформят ивица, откъдето неприятелят носи името си. Гъсеницата е сиво-зелена до ръждивочервено оцветена. Главата и гръдният щит са черно-кафяви, блестящи. Еднопоясният гроздов молец развива две поколения годишно, а при благоприятни метеорологични условия и частично трето. Зимува като какавида в плътен паяжинен пашкул, най-често под кората на миналогодишните чепове, в основата на плодните пръчки и в  амбалажа.

 

КОНТРОЛ

 

Борбата срещу гроздовите молци се извършва чрез широкоспектърни химични препарати, като химичните третирания са насочени основно срещу гъсениците от първото поколение. Най-често се провеждат две пръскания срещу първото и евентуално едно пръскане срещу второто поколение. Срещу третото поколение не се налагат третирания, ако борбата срещу първото и второто е проведена успешно. Химични пръскания се провежат при плътност на неприятеля 6-8 броя гъсеници/100 реси, 11-12 броя/100 ягориди и 10-12 броя /100 грозда. За прогнозиране появата на неприятеля могат да се използват полови (феромонови) уловки или ферментиращи течности. Прилагат се същите препарати, както и при останалите листозавивачки.

 

  |  Views: 1143  |  Прочетено във Вестник за градината