Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Гимнокалициум

Gymnocalycium

Гимнокалициум

Гимнокалициум (Gymnocalycium) оригинален кактус, произхождащ от Парагвай –  Южна Америка. Темпът му на нарастването е много бавен. През целия живот размерът на кълбовидното му тяло достига едва 5-6 см и много рядко до 10 см. Баграта може да е бледозелена, кафеникавочервена или с виолетов оттенък. Най-често ребрата са 8, но може да достигнат до 12. Те са дълбоки и остри.  За разлика от други кактуси, набраздени са вертикално, което придава на растенията допълнителна прелест. Ареолите са малки, покрити  с кремавобели власинки, а бодлите са къси.

Най-ценното на този кактус е, че цъфтежът започва през пролетта – обикновено през април, но при добро осветление, може да започне още от март. Цъфтят растения над три годишна възраст. Кичестите цветове достигат 5-6 см дължина и 4 см в диаметър. Баграта им е в различни нюанси на розовото. Цветовете се отварят след обяд и свежестта им се запазва няколко дни. Плодовете са бухалковидни, пастелно розови, 8-12 мм дълги.

Отглеждане: Основното изискване на растенията е, да са изложени на обилна светлина. Само в най-горещите дни е желателно да бъдат засенчвани в обедните часове. Проявяват чувствителност към излишната влага, в резултат на което корените може да загният. Затова трябва да поливате оскъдно. През зимната почивка почвената смес трябва да остане суха. Обичат топлината. През зимата минималната температура трябва да е около 10ºС. 

Размножаване: Гимнокалициум се размножава предимно чрез семена. Любителите пък отделят образувалите се странични тела около възрастни екземпляри. Съставя се лека почвена смес от равни части градинска почва, листовка и пясък. Саксиите са красиви, когато повърхността на смеската се покрие с обли камъчета.

 

  |  Views: 2140  |  Прочетено във Вестник за градината