Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Гибеум

Gibbaeum

Гибеум

Гибеум (Gibbaeum) е род многогодишни сукуленти с месести листа, които се срещат естествено в районите на ЮАР. Представляват почвопокривни сукуленти, които достигат височина до 5 см и образуват туфи с диаметър 15-23 см. Растението се развива активно през зимата и пролетта, а в останалото време се намира в стадий на покой, който продължава до зимата. Необичайните листа на гибеума могат да бъдат с различни размери, при това седят на растението по двойки. Листата са частично или напълно сраснали в основата си, като образуват подобие на камъни. Цветовете на гибеума могат да бъдат с най-различен цвят, от розово и виолетово-розово до червено и бяло. Цветовете са подобни на маргаритка и достигат до 5 см в диаметър. Появяват се в края на зимата до края на пролетта.

Отглеждане: Поставете гибеума на слънчев прозорец или на друго колкото се може по-светло място. Светлината е особено важна през зимата. Защитавайте растението от въздушни течения. През лятото можете да изнесете саксията на терасата и да я поставите на ярко слънце. През цялата година осигурявайте на гибеума температура не по-ниска от 7-8 градуса, тогава това необичайно растение няма да ви притеснява с капризите си.

От средата на есента до началото на пролетта, когато се появят признаци на растеж, осигурете на растението икономично поливане. Преди да полеете отново растението, почвата трябва да просъхне добре. В останалото време от годината не напоявайте. От края на есента до началото на пролетта веднъж на 6-8 седмици поливайте гибеумът със слаб разтвор на комплексни торове с малко количество азот. През лятото не подхранвайте.

Редовно почиствайте от растението отмрелите листа и изсъхналите цветове. Пресаждайте, само когато старата саксия стане малка, а пръстта се запълни с корени. Новата саксия не трябва да е прекалено голяма, иначе растението ще пострада от прекаленото намокряне на почвата.

Размножаване: Размножава се чрез семена или малки издънки, които се появяват по края на розетката през пролетта. За да отгледате гибеум от семена, напълнете съд със специална почва за кактуси. Полейте, изчакайте да изтече излишната вода и засейте приготвените семена.

 

  |  Views: 1184  |  Прочетено във Вестник за градината