Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Генциана (Тинтява)

Gentiana

Генциана (Тинтява)

Генциана (Gentiana), както е латинското име на добре познатата ни тинтява, е   широко разпространен род, обитаващ алпийските райони на умерените пояси в Азия, Европа, Северна и Южна Америка. Някои видове се срещат също в северозападната част на Африка, Източна Австралия и Нова Зеландия. Тинтявите биват едногодишни, двугодишни и многогодишни растения. Някои от тях са вечнозелени, други не са. Накои видове тинтява се използват при производството на ликьори, вина и горчивки. Дори една италианска пивоварна използва екстракти в производството на своята марка бира. Жълта тинтява се използва в известни френски ликьори.

Много от видовете генциана е трудно да растат извън естествената си среда, но няколко вида са култивирани.

Отглеждане: Тинтявата е изключително издръжлива и вирее добре както на слънчеви места така и на частична сянка. Тинтявите виреят в неутрални и леко кисели почви, които са богати на хумус и добре дренирани . Тинтявата е задължително да присъства поне с един вид в алпинеума. Сините им цветове могат да ви радват до късна есен. Някои сортове като Gentiana sino-ornata цъфтят и през ноември. Друг есенно цъфтящ вид е Gentiana farreri със сини цветове с бели гърла. Като най-непретенциозен сорт в справочниците се открива Gentiana septemfida. Има синьопурпурни тръбести цветове с размери около 3-5см. Цъфти в летните месеци от юли до август достига височина 20 – 25см и се разпростира на 30см. Като по-ранно цъфтящ вид може да споменем Gentiana acaulis с красиви камбанковидни цветове с размери 7-8см и почти безстеблени. Ако се случи да не цъфне през есента сменете мястото й.

Размножаване: Размножаването на генциана от семена е трудна задача. При лятно- и есенноцъфтящите сортове разделете туфите през пролетта. При пролетноцъфтящите разделете туфите през лятото.

 

  |  Views: 1483  |  Прочетено във Вестник за градината