Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Гардения

Gardenia

Гардения

Родът Гардения (Gardenia) включва около 250 вида, които се срещат в природата на Южна Африка, Китай и тропическите острови на Тихия океан. Това са вечнозелени храсти или дребни дръвчета, близки роднини на кафето. Наречени са в чест на американския ботаник Ал. Гардън. В домашни условия гарденията е дребно храстче, с височина 40-100 см. При добро отглеждане се разклонява силно. Дори когато не цъфти, изглежда много изискано поради си красивите си блестящи листа, които я покриват плътно. Цветовете са едри, ефектни, обикновено разположени поединично, само при някои видове са събрани в съцветия. На цвят са обикновено бели или кремави, срещат се и в различни оттенъци на жълтото. Ароматът им е много силен и приятен.Най-често като стайно растение се отглежда жасминовата гардения (G. jasminoides), която произхожда от Китай. От нея са създадени множество сортове, които се различават по височината на храста, по формата на цветовете и по сроковете на цъфтеж.

Отглеждане: Гардениите са между растенията, които обичат силното слънце. Трябва да са настанени на място, където то ще ги огрява възможно най-продължително време. Когато нямате такива условия, може да използвате изкуствено доосветяване, което ще допринесе цветето да се развива добре и да цъфти. Водата също е много важна. Почвата винаги трябва да е леко влажна, но не мокра, особено при ниска температура. Въздушната влажност също е добре да се поддържа висока чрез редовно пулверизиране, а през лятото – и с къпане.

Гарденията има разклонена коренова система с множество тънки и нежни коренчета. Те нарастват бързо и се нуждаят от богата на органични вещества лека почва със слабо кисела реакция. Тя трябва да е силно пропусклива, за да не се задушава растението от застоя на вода. Хранителните вещества в саксията се изразходват бързо, затова е нужно да се подхранва често (2 пъти месечно) с разтворими торове с повишено съдържание на калий и фосфор.

Цветните пъпки се залагат при температура 16-18 градуса. Когато е по-ниска, растението боледува, а когато е по-висока, развива обилна зелена маса за сметка на цъфтежа.

През зимата грижите за гарденията зависят от условията на отглеждане. Ако расте в топло и слънчево помещение, поливайте и подхранвайте както обикновено. Ако обаче е прохладно, по-добре е поливането да се намали, а подхранването да се преустанови, за да премине цветето в относителен покой до пролетта.

Размножаване: Размножаването на гардения е възможно през пролетта чрез 8-12 см стъблени резници, отрязани под листен възел.Те се вкореняват добре, когато са отрязани през зимата, от януари до март. Потопете резника в хормон за вкореняване. Поставете в лека почвена смеска с перлит и поддържайте влажно. При температура 24-25 градуса корените се образуват за около месец. Засадете младите растения в саксийки с богата почва. Поливайте и пулверизирайте редовно. При добри грижи гардениите може да цъфнат още същата година.

Периода на размножаването съвпада с резитбата на храстчето. Съкращават се всички неправилно развити клонки, изнесени настрани, разкривени или повредени. Стремете се винаги да придавате почти кълбовидна форма. Всички клончета може да използвате за вкореняване. Освободете ги от долните листа и ги подредете в субстрата леко наклонени. Почвената смес трябва да се затопля до 25 градуса. Покрийте съда, за да запазите въздушната влажност. Два – три пъти на ден пулвелизирайте. Ако полагате добри грижи до август ще имате вкоренени резници. През втората му половина ги засадете в отделни саксийки. За да се разклонят още в млада възраст премахнете смело вегетативния връх.

 

  |  Views: 936  |  Прочетено във Вестник за градината