Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Вълнистоивичеста бълха

Phyllotreta undulata

Вълнистоивичеста бълха

Вълнистоивичеста бълха (Phyllotreta undulata Kutsch.) Разпространена в цялата страна. Възрастното насекомо е дребен бръмбар с големина до 2,8 мм  и продълговато овално тяло. Основният цвят е черен. Надлъжно върху всяка елитра преминава по една жълта ивица. Те се допират помежду си в предния и в задния край и са слабо вдлъбнати по средата на вътрешната им страна. Ларвата е кремава, със светлокафява глава, крака и с разпръснати черни космици.

Вълнистоивичестата бълха има две поколения годишно. Зимува като възрастно насекомо под камъните, под бучките пръст и под различни растителни остатъци. Вредят възрастните, които изгризват горния епидермис и паренхима на листата под формата на малки ямички, без да засягат долния епидермис, който по-късно се разкъсва. Най-често излюпените ларви се вгризват в централния корен близо до кореновата шийка.  

 

КОНТРОЛ

 

Висока агротехника за израстване на силни растения. Унищожаване на плевелната растителност, с което се намаляват възможностите за изхранване на бълхите до появата на зелето и другите културни кръстоцветни растения. При голяма популация от земни бълхи и опасност от сериозни повреди се извършват химични пръскания с широкоспектърни инсектициди. След прибиране на реколтата е необходима дълбока оран за унищожаване на растителните остатъци, върху които се поддържа жизненият цикъл на вредителя.

 

Виж още ЗЕМНИ БЪЛХИ

 

  |  Views: 698  |  Прочетено във Вестник за градината