Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Влакнести корени по ябълката

Причинител на болестта Влакнести корени по ябълката е бактерията Agrobacterium rhizogenes (Ricker & All.) Com. Болестта има сравнително ограничено разпространение.

Върху различни участъци по корените се образуват подутини (тумори), върху които се формират кичури от многобройни тънки коренчета. Първоначално туморите са меки, а впоследствие се вдървесиняват. Те пречат на сокодвижението, поради което развитието на нападнатите дървета е силно редуцирано.

Патогенът се запазва в почвата, като периодът на съхранение е по-продължителен при висока влажност. Заразяването на растенията се осъществява през механични рани, направени от насекоми, почвообработващи машини или в процеса на присаждане.

Развитието на болестта е по-силно при кисели почви, с близки подпочвени води, и при невнимателна почвена обработка в питомниците, водеща до многобройни наранявания по корените.

 

КОНТРОЛ

 

За да се ограничи появата на влакнести корени по ябълката, в разсадниците трябва да се съблюдава 3-5-годишно сеитбообращение с участието на житни култури, които не са гостоприемници на патогена. Необходимо е задължително обеззаразяване на инструментите, използвани при присаждането с белина – 5%. Присаждането трябва да се извършва над почвената повърхност. Корените на младите дръвчета преди засаждане трябва да се потопяват в глинена каша, съдържаща меден сулфат или меден оксихлорид – 1%.

  |  Views: 658  |  Прочетено във Вестник за градината