Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Вертицилийно увяхване на овощните дървета

Като причинител на вертицилийно увяхване на овощните дървета е идентифицирана гъбата Verticillium dahliae Kleb.

Първите прояви на болестта се изразяват в увяхване и завиване на листата по дължината на централната жилка. Тези признаци могат да се наблюдават върху един или повече скелетни клони в средата на вегетационния сезон. Впоследствие се появява интензивно пожълтяване на листата и обезлистване. Симптомите се развиват най-напред по най-долните етажи, но бързо се разпространяват нагоре и само на върха на леторастите се запазват по няколко листа, като флагче. Клоните и дори целите дървета, показващи признаци на болестта загиват. При разрязване на загиналите клони се вижда, че ксилемът е потъмнял по цялата си дължина.

Паразитът, причиняващ вертицилийно увяхване на овощните дървета, се съхранява в нападнатите растителни части и в почвата, където запазва жизненост продължително време. Той инфектира корените директно или през рани, във всички фази от развитието на гостоприемника.

 

КОНТРОЛ

 

Нови трайни насаждения не трябва да се засаждат след силно чувствителни спрямо причинителя на вертицилийното увяхване гостоприемници. В овощите градини не бива да се отглеждат чувствителни подкултури. За поливане не трябва да се използва заразена вода. Гравитачното поливане може да засили развитието на инфекциозния процес в случаите, когато водата преминава през силно заразени участъци. Необходимо е изкореняване на болните изсъхнали дървета и обеззаразяване на мястото с формалин-65 мл/м², разтворен в 20 л вода. При поява на първите признаци се препоръчва поливане на почвата около болните дървета с топсин М 70 ВП (или актуални разрешени заместители на препарата), използван в концентрация – 0,2% и в дози, така че разтворът да проникне до фините коренови разклонения.

 

  |  Views: 1516  |  Прочетено във Вестник за градината