Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Велтхеймия

Veltheimia

Велтхеймия

Велтхеймия (Veltheimia) е род от два вида луковични многогодишни растения от семейство Лилиеви. Цветето прозихожда от Южна Африка. Има много ефектни къдрави листа и гроздовидни цветове. Цъфти през пролетта. На дълги здрави цветоноси (до 40 см) се появяват класовидни съцветия с бежово-оранжев цвят с жълти пръски по тях. Цветът може да остане свеж повече от два месеца.

Сортове: Единият вид Veltheimia capensis е с розово-лилави листа. Издържа на засушаване и не трябва да се полива през лятото, след като листата му увехнат. Другият вид Veltheimia bracteata е вечнозелен с бледорозови цветове, обагрени в зелено по края. Той има нужда да се полива редовно и почвата му трябва да е постоянно влажна. Използвайте мека питейна вода.

Отглеждане: Велтхеймията се нуждае от слънце и прохлада. Тя ще хареса прохладната закрита тераса. През периода на растеж трябва да й осигурите поне 15-18 градуса. Велтхеймията обича почва, която е подходяща и за здравеца – с пясък и торф. По време на растежа трябва да подхранвате поне веднъж в месеца, а след това да прекратите. Не поливайте прекалено много. Оставете почвата между двете поливания да засъхне на дълбочина 3-4 см. Растението трябва да е близо до светлината. То изисква поне 3 часа слънчеви лъчи всеки ден.

Размножаване: Велтхеймия можете да размножите чрез разсаждане на луковичките през есента, при температура 20-24 градуса.

 

  |  Views: 825  |  Прочетено във Вестник за градината