Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Брашнеста мана по бамята

Болестта е с определящо стопанско значение за отглеждането на бамя и може да бъде причина за цялостно обезлистване на растенията. Причинител на брашнеста мана по бамята е гъбата Erysiphe cichoracearum De Candolle, която има многобройни гостоприемници и специализирана по бамята безполова форма Oidium abelmoshii Thumen.

Признаците на болестта се появяват през втората половина на вегетационния сезон, около периода на цъфтеж и плододаване. Върху всички надземни части – листа, листни дръжки, стъбла и чушки, се развива сиво-бял брашнест налеп. Заразените тъкани жълтеят, засъхват и окапват, което довежда до намаляване на добива. Нападнатите плодове често се нападат вторично от причинителя на сивото гниене.

Причинителят на брашнеста мана по бамята се запазва като мицел в болните растителни остатъци. Болестта се развива върху застаряващи растения, при повишаване на летните температури и при сравнително ниска относителна влажност на въздуха. Всяко отклонение от оптималните условия за развитие на културата и особено честите колебания на влажността провокират силното развитие на патологичния процес.

 

КОНТРОЛ

 

Осигуряване на оптимални агротехнически условия съобразно изискванията на културата. При поява на първите признаци могат да се извършат фунгицидни третирания с някои от разрешените препарати. Задължително унищожаване на растителните остатъци след прибиране на реколтата.

 

  |  Views: 847  |  Прочетено във Вестник за градината