Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Билбергия

Billbergia

Билбергия

Билбергия (Billbergia) е от семейство Бромелиеви. Представлява тропическо растение с тревисти листа и поникващи съцветия. Тя е родом от Южна Америка (Мексико, Аржентина, Бразилия). От всички бромелиеви видове билбергията е най-непретенциозна. Не се нуждае от висока влажност на въздуха, не се бои от въздушни течения. Най-често в стайното цветарство се използва поникващата билбергия. Тя е епифитно растение с многобройни тънки розетки от листа, лесно развива издънки. Листата са кожести, тънки, дълги и заострени, 30-70 см дълги, 0,7-2,5 см широки, с дребни шипове по края, отгоре са гладки, тъмнозелени, отдолу са покрити с дребни сивкави люспи. Окраската става розово-бронзова, ако растението се постави на по-осветено място. Цветоносът е извит, много тънък, гол; листата на цветоносите са дълги, ланцетни, заострени, розови, скриващи цветоноса. Съцветието е рехаво с много къси висящи голи клонки, с по няколко цвята на всяка. Прицветниците не са големи, срастващи с цветните дръжки. Чашелистчетата са елипсовидни, тъпи, розови, по края тъмносиви; листенцата са линейни, двойно по-дълги от чашелистчетата, бледозелени с тъмносин край. Тичинките са равни по дължина на листенцата. Цъфти през декември-януари.

Отглеждане: Билбергията расте на места от светли до полусенчести, възможно е слънчево място, но защитено от преките слънчеви лъчи в обедните часове. Растението понася добре свежия въздух. През зимата дръжте при стайна температура с малки колебания. Постоянното пребиваване при температура, по-ниска от 10 градуса, може да предизвика усложнения.

Почвата в саксията трябва да бъде постоянно влажна, въпреки че за кратко време може да понесе и суха почва. През зимата при прохладно помещение поливайте ограничено.

Размножаване: Билбергия се размножава чрез прикореновите розетки.

 

  |  Views: 3047  |  Прочетено във Вестник за градината