Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Бели листни петна по доматите

Бели листни петна по доматите Болестта има сравнително ограничен ефект върху продуктивността на културата. Причинител на белите листни петна по доматите е гъбата Septoria lycopersici Spegazzini.

Външните симптоми могат да се наблюдават върху листата както на разсада, така и върху растенията на  полето, като многобройни, дребни  (до 2-3 мм) воднисти петънца, които първоначално остават незабелязани. Скоро петънцата побеляват, а периферията им се очертава от червено-кафяв до тъмнокафяв венец. В центъра на петънцата в края на сезона се забелязват множество дребни черни точици. Нападението започва от най-старите листа, като постепенно се нападат и по-младите, но обикновено върхът на растенията не се поврежда. Болестта предивзиква интензивно жълтеене и пригаряне на листата, които остават да висят върху стъблата. Повредите по листните дръжки и стъблата са сравнително редки и се наблюдават само при силно нападение.

 

 КОНТРОЛ

 

Съблюдаване на 3-годишно сеитбообращение, за да се унищожи инфекцията, намираща се в почвата. Отглеждане на културите върху леки и добре дренирани площи, като се поддържа балансиран поливен режим. Трябва да се избягват всички начини на поливане, които са свързани със силно разпръскване на водни капки. Използване на здраво семе или обеззаразяване с  каптан. Възможно е и термично обеззаразяване на семената при 48ºС за 30 мин, след което веднага трябва да се засеят. При силно развитие на болестта през вегетационния сезон трябва да се извърши преждевременно покосяване на листната маса при магданоза и на целината за листа. Могат да се извършват и фунгицидни третирания с препарата топсин – 0,1%. Задължително бракуване на всички семенни растения, показващи признаци на болестта, и унищожаване на  растителните остатъци след прибиране на реколтата чрез дълбоко заораване.

 

Виж още СЕПТОРИОЗА

 

  |  Views: 851  |  Прочетено във Вестник за градината