Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Бактериоза по цветното зеле

Болестта бактериоза по цветното зеле има широко разпространение и е много  вредоносна. Причинител на болестта е бактерията Pseudomonas syringae pv. maculicola (Mc Culloch) Stevens.

При засяване на заразени семена младите растения потъмняват и загниват. Вторичната инфекция през вегатицонния сезон има локален характер и води до появата на множество, дребни, воднисти, а впоследствие тъмни петна по листата. При висока степен на нападение те водят до преждевременно жълтеене и опадане. Върху цветната глава петната са кафяви, първоначално повърхностни, а впоследствие проникват дълбоко в тъканите и ги разрушават. Понякога болестта засяга цветоносите на семенните растения, върху които се появяват кафявочерни петна с разнообразна форма. Образуваните семена имат черен цвят и ниска кълняемост.

Патогенът причинител на бактериоза по цветното зеле се запазва в болните растителни остатъци, намиращи се в почвата, и в семената. Разнасянето на бактерията се извършва посредством водните капки и вятъра. Паразитът прониква в растенията  през въздушните устица и през механични рани.

Болестта се развива силно при топло и влажно време. При такива условия главите могат да загният за 4-5 дни. Механичните повреди по цветните глави, както и тези предизвикани от дефицит на микроелемента бор, провокират силното развитие на болестта.

 

КОНТРОЛ

 

Своевременно прибиране и унищожаване на растителните остатъци, последвано от дълбока почвена обработка. Задължително спазване на 1-2-годишно сеитбообръщение и пространствена изолация между полетата за производство на глави и на семена. Обеззаразяване на семената чрез термотерапия в топла вода при 50ºС в продължение на 20 мин. за главестото и 18 мин. за цветното зеле. Отглеждане на зелевите култури при пълно минерално и органично торене. Своевременна борба с кръстоцветните плевелни видове. При благоприятни условия за развитието на болестта посевите на полето се третират 1-2 пъти с купроцин – 0,4%. Към разтвора задължително се добавя намокрител.

 

  |  Views: 754  |  Прочетено във Вестник за градината