Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Бактериоза по салатата

Болестта бактериоза по салатата може да предизвика съществени повреди при зимно отглеждане на салатата в неотопляеми полиетиленови оранжерии. Причинител на болестта е бактерията Xanthomonas campestris pv. vitians (Brown) Dowson.

Външните прояви на бактериоза по салатата са разнообразни и се изразяват в избледняване, увяхване и загиване на листата и стъблата на растенията, вследствие развитието на синьозелено до кафяво сухо гниене по корените или в основната част на стъблата. Често заразените салати се пречупват в основата си, без да формират глави. В други случаи по жилките на най-външите листа и в основата на стъблата се развиват дребни, воднисти, вдлъбнати петна, които се разрастват, сливат се и могат да предизвикат загиване на част или на целите листа.

Бактерията се запазва в заразените растителни остатъци, намиращи се в почвата, както и в недобре угнил оборски тор. Болестта се проявява върху отслабнали растения, развиващи се при ниски температури, недостатъчно слънчева светлина и при прекомерно овлажняване.

 

КОНТРОЛ

 

Необходимо е получаване на здрав разсад чрез отглеждане върху незаразена почва и при използване на добре угнил оборски тор. Първите нападнати листа трябва внимателно да се откъсват и да се унищожават. При поява на болестта почвената и въздушната влажност трябва да се намалят, а при възможност температурата – да се повиши. Всички растителни остатъци след прибиране на реколтата трябва да се ликвидират чрез дълбоко заораване.

 

  |  Views: 1997  |  Прочетено във Вестник за градината