Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Бактериоза по бамята

Причинител на бактериоза по бамята е бактерията Pseudomonas hibisci (Nakata & Takimoto) Stapp.

Болестта се проявява върху надземните органи на растенията във всички фази от развитието им. Заразените семена не покълнват, а пониците и  младите растения изгниват скоро след появата им. Върху семеделите и младите листенца се появяват закръглени оводнени петна. Върху листата на възрастните растения се развиват дребни до средно големи воднисти петна, които пригарят и добиват тъмнокафяв цвят със сив оттенък от долната страна. При силно нападение листата жълтеят и засъхват. Подобни тъмни петна се образуват по чушките и по зърната. Инфектираното семе е дребно, потъмняло и с ниски посевни качества.

Патогенът се запазва в семената и в заразените растителни остатъци, намиращи се в почвата. Болестта се развива силно при умерено топло време, с превалявания, особено ако съвпадне със застаряването на тъканите в края на вегетационния сезон.

 

КОНТРОЛ

 

Необходимо е спазване на 2-3-годишно сеитбообръщение с пространствена изолация от миналогодишните посеви. За сеитба трябва да се използуват здрави семена. Семената се обеззаразяват с разтвор от калиев перманганат-0,5% в продължение на 6 часа. При условия благоприятстващи развитието на болестта могат да се извършват вегетационни третирания на растенията с медсъдържащи средства. Болните растителни остатъци трябва да се ликвидират веднага след прибирането на реколтата.

 

  |  Views: 931  |  Прочетено във Вестник за градината