Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Бактерийно струпясване по доматите

Причинител на бактерийното струпясване по доматите е бактерията Xanthomonas campestris pv. vesicatoria (Doidge). Болестта има значение за късното полско производство, в хладни и влажни райони на отглеждане.

Болестта има типично локално развитие. По листата, листните дръжки и стъблата се развиват дребни, до 2-3 мм в диаметър, неправилно очертани, първоначално воднисти, а след това тъмни, почти черни петънца, заобиколени с тясна хлоротична ивица. Петната върху младите листа некротират, а центърът им се перфорира. Понякога петната се сливат и протичат по нерватурата. Силно нападнатите листа бързо пожълтяват, изсъхват и опадат. Повредите по вегетативната маса не са характерен признак и не могат да се използват при диагностиката на бактерийното струпясване. Специфичните симптоми на болестта се развиват върху още зелените плодове, под формата на тъмни петна, ограничени от воднист венец. Постепенно те се разрастват и хлътват. Покривните тъкани се разкъсват по периферията като якичка и петната се превръщат в струпеи. Тъканите около повредите се оводняват и загниват в дълбочина.

Освен доматите бактерията е в състояние да зарази и пипера, като се разпада на три патотипа – доматен, пиперов и  смесен пиперово-доматен тип.

Бактерията се съхранява и пренася чрез семената на доматите, както и чрез редица плевелни видове. В растенията прониква през устицата или през микрорани.

Бактерийното струпясване по доматите се развива при хладни и влажни условия, при дъжд придружен от вятър или при поливане чрез дъждуване, докато сухото и горещото време ограничава развитието й. Критичен за развитието на болестта е периодът на интензивно нарастване на плодовете. Зрелите плодове не се нападат.

 

КОНТРОЛ

 

Препоръчва се спазване на сеитбообръщение, в което гостоприемниците на патогена не се отглеждат един след друг. Необходима е щателна апробация на семепроизводните посеви. Прилага се термично обеззаразяване на семената – при 52-53ºС за 25-30 мин. Ефективна борба с плевелите, които подпомагат запазването на бактерията.  При поява на болестта се препоръчват вегетационни третирания с медсъдържащи препарати през 7-14 дни от поникването до масовото плодообразуване.

 

  |  Views: 1786  |  Прочетено във Вестник за градината