Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Бактериен рак по овощните дървета

Характерен признак на болестта бактериен рак са грапавите тумори със зърнеста структура, които се образуват в инфектираните тъкани. Първоначално туморите са бледожълти и меки, а впоследствие потъмняват и се втвърдяват. Те имат зърнеста структура, с което се различават от калусните тъкани, образуващи се при нараняване, присаждане и т.н. При едногодишните гостоприемници в края на вегетационния период туморите започват да се разпадат. При многогодишните нарастването им продължава в течение на години, като туморите достигат значителна големина и неопределена форма. При овощните дръвчета, заразени още в разсадника, туморите се образуват най-често по корените или по кореновата шийка. Те са и най-опасни за растението, тъй като сокодвижението се нарушава особено силно. При инфектиране на възрастни дървета туморите са разположени най-често по ствола или по скелетните клони. Заразените с бактериен рак фиданки обикновено не загиват, но отслабват силно и не достигат стандартни размери.

 

КОНТРОЛ

 

Причинителят на бактериен рак е типичен почвообитаващ вид, който се запазва продължително време в почвата. Необходимо е да се извърши дрениране на почвите с близка подпочвена вода. За предпазване от рани по корените в разсадниците трябва да се извършват плитки почвени обработки, да се използват хербициди и да се провежда своевременна борба с почвените неприятели. Режещите инструменти, използвани при присаждането, трябва да се обеззаразяват с белина -5% или с натриев хипохлорид (1:4). След изваждането младите дръвчета, които показват симптоми на болестта, задължително се бракуват и изгарят. Препоръчва се накисване на корените на овощния посадъчен материал преди засаждане в глинена каша, съдържаща меден сулфат – 1% или меден оксихлорид – 1%.

Черешовата подложка Колт е високо чувствителна спрямо бактериен рак. Толерантност към патогена показват сливовата вегетативна подложка Prunus mirobolana, горчивият бадем, ябълковите подложки ЕМ IV, VII, ММ 104 и дюлевите подложки от типовете Д и Е.

 

  |  Views: 1556  |  Прочетено във Вестник за градината