Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Аюга (Срещниче)

Ajuga

Аюга (Срещниче)

Аюга (Ajuga), известна у нас като срещниче, е многогодишно тревисто полувечнозелено растение с презимуващо коренище. Коренището е плитко, пълзящо, силно разклонено. Леторастите са пълзящи, вкореняващи се. Приосновните листа са на дълги дръжки, а стъблените са почти приседнали, яйцевидни, с вълнообразна периферия. Цъфтежът е през май-юни и продължава около 20 дни. Цветовете са тръбести със силно издадена и раздвоена долна устна, сини, външно фино окосмени. Събрани са в доста едри и атрактивни класовидни съцветия.

Среща се в почти цяла Европа, Кавказ, Мала Азия и Иран, където расте по влажни поляни, гори и храсталаци. Напълно зимоустойчиво растение.

Използва се като почвопокривно растение – обикновено на по-големи и неогрявани от слънцето площи – на склонове, в бордюри, между камъни и настилки, около дървета. Може да се използва в големи алпинеуми. В малките ще задуши останалите растения. Всъщност винаги трябва да се изолира от по-дребните и ценни растения, защото се разраства много бързо.

Сортове: Най-често срещана е А. рептанс – височина 10-15 см, цъфти от април до юни. Видове, отглеждани заради цветовете, са Alba (бял) и Pink Elf (розов). Сортовете с пъстри листа са по-широко разпространени – Burgundy Glow (червен с кремави краища), Braunherz (пурпурен), Atropurpurea (пурпурен) и Multicolor (зелен-червен-бронзов-кремав).

Отглеждане:  Много непретенциозно и лесно за отглеждане растение. Добре се развива на рохкава, богата и дренирана градинска почва. Не обича преовлажняване. Към есента дългите леторасти отмират и остава презимуваща листна розетка. При неблагоприятни условия аюгата може дълго време да се съхрани във вид на розетка и да преустанови образуването на дълги леторасти. Подхранване, умерено поливане и необходимост от контролиране на разрастването изчерпват грижите по това красиво и непретенциозно растение.

Размножаване: За да размножите аюга, разделете туфите наесен или напролет.

 

  |  Views: 1287  |  Прочетено във Вестник за градината