Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Ахилея (Равнец)

Achillea

Ахилея (Равнец)

Ахилея (Achillea), по-известна у нас като равнец, е многогодишно тревисто растение с презимуващо коренище. Листата са последователни, двойно гребеновидно разчленени и назъбени, тъмнозелени, меки. Цветоносът е здрав изправен с щитоносно съцветие на върха, съставено от многобройни цветчета тип кошничка. Образува доста издънки.Освен жълти съцветия има бели, кремави, розови и червени. Привлекателни са и зелените или сребристи листа, които почти винаги са фино насечени и приятно контрастират с целите листа на повечето типични за цветния бордюр растения.

Напълно зимоустойчиво растение.

Сортове: А. филипендулина е подходяща за задната част на бордюра, а сортът Gold Plate е най-популярната висока ахилея. Достига височина 1,2 м, сади се през 60 см. Плоските съцветия (15 см) се появяват между юни и септември. Cloth of Gold е подобен, но много по-гъстостъблен сорт. За средата на бордюра са подходящи хибридите с жълти цветове и сивозелени листа – A. Coronation Gold и A. Moonshine. Пъстри сортове на А. милефолиум (60-90 см) са Cerise Queen (малиненопурпурен), Paprika (тъмнооранжев) и Lilac Beauty (бледоморав). A. Lachsschonheit е червеникавооранжеворозов. А. птармика и сортовете й са с тънки листа и бели цветове. За предната част на бордюра и за алпинеума е подходящо джуджето А. томентоза (15-30 см) и сортовете му с жълти съцветия (7,5 см) и насечени сиви листа. А. аргентея е джудже с бели цветове.

Отглеждане: Ахилея се отглежда лесно, няма специални изисквания към почвата и добре понася засушаването, но на открити места по-високите сортове се нуждаят от подпорки. Наесен отрежете до равнището на почвената повърхност.

Размножаване: Засейте семена от ахилея на открито в края на пролетта или разделете туфите наесен или напролет.

 

  |  Views: 2933  |  Прочетено във Вестник за градината