Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Антракноза по тиквените култури

Антракноза по тиквените култури

Болестта антракноза по тиквените култури има повсеместно разпространение особено в по-влажните райони или в години с чести превалявания. Причинител на антракноза по тиквените култури е гъбата Colletotrichum lagenarium (Passerini) Ellis & Halsted, която се разпада на многобройни физиологични раси, способни да нападат отделни сортове.

Болестта се развива върху краставицата и по-рядко върху тиквичките. Обхващат се всички части на растенията от поникването до прибирането. Симптомите по листата на краставиците представляват многобройни закръглени воднисти петна. Те бързо нарастват и достигат 1-2 см, центърът им постепенно изсветлява, а периферията покафенява. Листната тъкан в централната част на петната се разкъсва, образувайки отвори с неравни краища. Върху листните дръжки, стъблата и кореновата шийка се развиват по-дребни, продълговати тъмни напетнявания. Заразените млади завръзи изсъхват. Върху по-едрите плодове се развиват закръглени, воднисти, вдлъбнати петна, които бързо се разрастват. Често те добиват концентрична структура, а центърът им почернява. Във влажно време повредите се покриват с розови купчинки от спори. През повредите проникват вторични микроорганизми, предизвикващи бързо загниване към вътрешността на плодовете.

 

КОНТРОЛ

 

Спазване на 3-4-годишно сеитбообращение. Семепроизводство от здрави посеви. Обеззаразяване на семената. Поддържане на добър въздушен и воден режим, като в никакъв случаи не се допуска задържане на капчици вода върху растенията. При поява на първите признаци на болестта могат да се извършат химични третирания с препарата топсин – 0,1% и други. Беритбата на плодовете трябва да се извършва в технологична зрялост, без да се допуска презряване. Необходима е внимателна манипулация на плодовете без нараняване или натъртване и максимално бърза реализация. Съхраняването да се извършва при температура 5-6ºС, като се предпочитат сортове с по-дебела кожица. Събиране и унищожаване на растителните остатъци в края на вегетационния сезон чрез дълбока обработка.

 

Виж още АНТРАКНОЗА

 

  |  Views: 1068  |  Прочетено във Вестник за градината