Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Антракноза по доматите и пипера

Антракноза по доматите и пипера Антракнозата се развива интензивно по узрелите плодове в периода на транспортиране, при дозряване или съхранение и много по-рядко по зелените още на полето. Причинители на антракноза по доматите и пипера са голям брой гъби, сред които най-широко разпространение има Colletotrichum pomodes Chest.

Болестта засяга изключително зрелите и презрелите плодове. Останалите вегетативни части на растенията не се обхващат. Върху заразената повърхност се образуват вдлъбнати или плоски, кръгли или овални петна с диаметър 5-15 мм. Отначало те са воднисти и с гланцова повърхност. По-късно петната започват да потъмняват от центъра навън поради образувания с концентрична структура (черна строма). При топло и влажно време върху петната се отделя розова желатиноподобна маса от спори. Под петната тъканите се разрушават и изгниват. При полски условия най-силно се нападат плодовете, които се допират до почвената повърхност.

 

КОНТРОЛ

 

Спазване на 3-4-годишно сеитбообращение. Семепроизводство от здрави посеви. Обеззаразяване на семената. Поддържане на добър въздушен и воден режим, като в никакъв случаи не се допуска задържане на капчици вода върху растенията. При поява на първите признаци на болестта могат да се извършат химични третирания с препарата топсин – 0,1% и други. Беритбата на плодовете трябва да се извършва в технологична зрялост, без да се допуска презряване. Необходима е внимателна манипулация на плодовете без нараняване или натъртване и максимално бърза реализация. Съхраняването да се извършва при температура 5-6ºС, като се предпочитат сортове с по-дебела кожица. Събиране и унищожаване на растителните остатъци в края на вегетационния сезон чрез дълбока обработка.

 

Виж още АНТРАКНОЗА

 

  |  Views: 1772  |  Прочетено във Вестник за градината