Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Антракноза по бадема

Причинител на антракноза по бадема е гъбата Gloeosporium amigdalinum Brzsi. Тя се появи в района на Поморие след 1986 г. и има висока степен на вредоносност.

Върху младите плодове се развиват масленозелени закръглени единични или многобройни петна, които потъмняват и  некротират. Част от завръзите опадат, а други се мумифицират и остават върху клоните. Върху зелената обвивка на наедрелите плодове се формират масленозелени петна, покрити със сиво-белезникав налеп, а често и с капчици смола. При влажни условия нападнатите тъкани се оцветяват в розово, вследствие образуваното спороношение на патогена. В някои случаи се наблюдава разпукване на зелената обвивка по шева, при което се открива загнилата ядка. Повредите по листата са под формата на сравнително едри закръглени петна, чиито център изсъхва и опада. По леторастите се развиват дребни, леко хлътнали петънца с масленозелен цвят, ограничени с оранжевокафяв венец.

Причинителят на антракноза по бадема презимува върху заразените мумифицирани плодове и върху нападнатите клонки на дърветата.

Развитието на болестта се благоприятства при висока атмосферна влажност и при дъждовно време.

 

КОНТРОЛ

 

Препоръчва се внимателно изрязване и изгаряне на мумифицираните плодове и на изсъхналите клонки. Необходимо е зимно пръскане с бордолезов разтвор – 1%, и следцъфтежни вегетационни третирания с накой от разрешените фунгициди.

Сортовете Никитский, Нонпарел и Ароматичен са силно чувствителни спрямо причинителя на антракнозата по бадема.

 

  |  Views: 2902  |  Прочетено във Вестник за градината