Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Анигозантус (Кенгуруво цвете)

Anigozanthos flavidus

Анигозантус (Кенгуруво цвете)

Грациозният анигозантус (Anigozanthos flavidus), познат у нас като кенгуруво цвете, не се отглежда лесно в домашни условия, но заради красотата на цветовете си струва да се потрудите.

Представлява многогодишно бавнорастящо тревисто растение с дълги (30-60 см) плътни синьо-зелени или яркозелени ланцетни листа. Седящите тръбовидни цветове с извита форма са дълги 3-5 см, събрани в дълги съцветия. Венчелистчетата са силно мъхести, което им придава вид на коприна. Окраската на цветовете на основния вид е зелено-жълта, но съществуват и сортове с неизвестен хибриден произход с най-разнообразна форма и често те са с по-декоративна окраска. Цъфтежът е от май до август.

Заради дивия вид на растението най-добре е то да се разполага отделно.

Сортове: Сортът Aviv-Yellow има сиво-жълти цветове с червен кант на венчелистчето. Такъв е цветът и на цветоноса. В подобна цветове гама е и сорта Sun Gold и Bush Gold. Сортът Red-Gabriele има жълто-зелени цветове, а цветоносите и чашката на цвета са червени. Аналогични по окраска са сортовете Red Velvet и Blaze. Има и серия Mini, която включва нискорастящи сортове с разнообразна окраска.

Отглеждане: През лятото растението се нуждае от достатъчно топлина, защитено от въздушните течения място и колкото се може повече светлина от прякото слънце. През зимата е нужна прохлада (5-15 градуса) при условие на много добро осветление. През лятото растението може да се изнесе навън.

Субстратът е смес от листовка, хумус, торф, пясък в съотношение 1:1:10,5 при наличие на добър дренаж.

Трябва да поливате анигозантосът умерено, но редовно, не допускайки изсъхването на почвения субстрат иначе цветните пъпки ще засъхнат. За поливането е най-добре да вземете дъждовна или преварена вода, която не съдържа варовик. През зимата поливайте рядко. От опръскване на листата растението не се нуждае. Трябва да подхранвате със силно разредени комплексни торове, добри резултати дават и органичните торове. През зимата растението не се подхранва. Старите филизи със засъхнали листа и увехнали цветове се премахват своевременно.

Главната причина за провал при отглеждането на кенгурувото цвете е недостатъчната светлина през зимата. Растението не обича честите пресаждания и не понася силно овлажнените листа.

Размножаване: Анигозантус се размножава чрез семена и делене на храста през пролетта. В последния случай отново засадените растения се подлагат на резитба, като се съкращават листата на половината от дължината им.

  |  Views: 1668  |  Прочетено във Вестник за градината