Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Алтернантера

Alternanthera

Алтернантера

Слабо познатата алтернантера (Alternanthera) е от семейство Амарантови. Представлява многогодишно тревисто или полухрастовидно растение, което се използва като едногодишно листно-декоративно. Цветовете му са дребни и нямат декоративно значение. Различните видовете алтернантера се отличават със значително разнообразие на окраската, рисунъка и формата на листата си. Растат във вид на ниски, разклонени храсти до 25 см височина. След подрязването се разклоняват много силно.

Отглеждане: Предпочита слънчево местоположение. Почвата трябва да е с неутрална реакция, като се поддържа средно влажна.

Тъй като нито един вид алтернантера не понася понижение на температурата под нула градуса, засаждането на постоянното им място става след приключване на пролетните студове. Засаждат се на разстояние 6-8 см. Грижите се заключават в поддържане на определена височина чрез резитба, в поливане и плевене. Така за кратък период се постига равен и красив килим. Окраската на листата под влияние на слънцето става по-интензивна и ефектна.

Алтернантерата понася леко подрязването. Майчините растения зимуват в светли оражерии, около прозорците, при температура 10-12 градуса. През зимата почти не хвърлят листата си, само краската им избледнява.

Размножаване: Алтернантерите се размножават прекрасно и много бързо чрез резници, засадени в оранжерия при достатъчно висока температура. Вкореняването понякога може да се случи и на третия ден, обикновено обаче е на 8-10 ден. Резниците се нуждаят от засенчване. При вкореняването им резниците се засаждат в 7 см саксии по 1 и се поставят в топъл парник, където се държат през целия април. 5-10 дни преди изнасянето им навън растенията се закаляват чрез проветряване на парниците и сваляне на рамките. В това време растенията придобиват характерната окраска на листата.

 

  |  Views: 3069  |  Прочетено във Вестник за градината