Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Айлостера

Aylostera

Айлостера

Айлостера (Aylostera) е от семейство Кактусови. Родината й е Северна Аржентина и Боливия. В природата айлостерата расте на голяма височина, в пукнатините и по планинските склонове, свикнала е с резките промени в температурите, затова когато я отглеждате в стая, се нуждае от светлина и свеж въздух.

Отглеждане: Предпочита ярката пряка светлина без засенчване. Най-добро осветление кактусите получават при поставяне на открито на югоизточни или южни балкони и прозорци. Ако растението се държи на северен прозорец, то може да загуби естествения си вид заради сянката – издължава се и не цъфти. Ако през есенно-зимния период количеството светли дни са били малко, през пролетта поставете растението на открито и го оставете бавно да привиква към преките слънчеви лъчи, за да не изгори.

Пред лятото айлостерата се държи при температура 25-35 градуса. Можете да я оставите на открито, но ако нямате такава възможност, желателно е често да проветрявате помещението. През есента трябва постепенно да понижавате температурата на въздуха, за да осигурите на растението период на покой. По това време тя се държи в прохладно, сухо и светло помещение, като оптималната температура е 6-10 градуса. При по-висока температура растението се издължава, израстват много странични филизи и не цъфти добре. Много е важно през зимата да съблюдавате температурния режим, тъй като топлината в комбинация с липса на светлина могат да доведат до деформация на растението.

През лятото айлостерата се полива редовно при изсъхване на субстрата. Водата трябва да е престояла и желателно подкиселена с лимонена киселина в доза половин чаена лъжичка на 7 литра вода. От средата на септември до май поливането се прекратява съвсем, като се поливат само младите растения, които са по-малки от 1 см в диаметър. Поливането се възстановява, когато дневната температура стане по-висока от 20 градуса.

През вегетацията растенията се подхранват веднъж в месеца със специални торове за кактуси, а в периода на покой не се торят. Азотът в торовете трябва да е по-малко от другите елементи, тъй като в обратния случай, може да се предизвика изгниване на корените.

Отглеждане: Айлостера се размножава чрез семена и вкореняване на детките, които растат около майчиния екземпляр. Почвата трябва да е хранителна, водо- и въздухопроницаема. Можете да използвате следната смес: 1 част речен пясък, 1 част торф и 3 части листовка. Диаметърът на почвените частички трябва да е до 3-5 мм.

 

  |  Views: 1491  |  Прочетено във Вестник за градината