Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Азистазия

Asystasia

Азистазия

Родът Азистазия (Asystasia) е от семейство Акантови и наброява около 20 вида треви и храсти. Представлява сукулентно листнодекоративно растение, което е разпространено в Южна и Западна Африка. Расте бавно, на височина достига до 70 см.

В цветарството се култивира само един вид – прекрасна азистазия. Това е полухраст от семейство Акантови. Пъпките на възобновяване му се съхраняват в рамките на няколко години, в същото време връхните филизи ежегодно отмират. Азистазията се отглежда заради красивите си сини или лилави цветове, които са събрани в ефектни съцветия.

Отглеждане: Растението се нуждае от ярка, разсеяна светлина, понася и известно количество преки слънчеви лъчи. Температурата през лятото трябва да бъде 20-25 градуса, през есенно-зимния период да е 12-15 градуса. Поливайте през лятото обилно, през зимата напояването се съкращава. Трябва да следите субстратът да не пресъхва, но и да не е прекалено влажнен. Влажността на въздуха не играе съществена роля. Подхранвайте от пролетта до есента веднъж на две седмици, а в периода на покой не внасяйте торове. Пресаждайте през пролетта – младите екземпляри ежегодно, а възрастните при нужда на 2-3 години.

За да оформите пищни и красиви храстчета, задължително трябва да подрязвате растенията. Прищипвайте младите филизи.

Размножаване: Ако искате да размножите азистазия, вкоренете вдървесинени резници през пролетта или през лятото.

 

  |  Views: 999  |  Прочетено във Вестник за градината